26-11-2009

Winvision host portaal Albeda College

Het SharePoint portaal van het Zuidhollandse Albeda College is in september verhuisd naar Winvision. Om de continuïteit van het portaal beter te kunnen waarborgen koos het Albeda College ervoor het volledige beheer van het portaal en de hosting aan Winvision uit te besteden.

“Het Albeda College verzorgde zelf het technisch beheer van het SharePoint portaal. Dat verhuist nu met het portaal mee naar Winvision. We hebben het portaal gebouwd en verzorgden al het applicatiebeheer”, zegt projectmanager Menno Krijnen.

Gebouwd en getest
In ongeveer twee maanden tijd werd op de servers van Winvision de SharePoint omgeving van het Albeda College opgebouwd en veelvuldig getest. Koppelingen met andere systemen, zoals Performance Point Server die het Albeda College zelf host en beheert, blijven bestaan. Het dataverkeer tussen het college en de Winvision-servers verloopt via een beveiligde site-to-site VPN-verbinding.

Het portaal is de centrale digitale toegangspoort tot het Albeda College. Via mijn.albeda.nl vinden leerlingen, docenten en medewerkers relevante informatie en nuttige applicaties en kunnen ze documenten uitwisselen. Docenten hebben na inlog bijvoorbeeld toegang tot rooster- en cijferinformatie, het leerlingvolgsysteem en HRM-zaken. Leerlingen hebben een persoonlijke site waar ze documenten en berichten voor zichzelf of anderen op plaatsen, een site van hun eigen groep, een mijn.albeda-mailadres en toegang tot gerichte informatie over hun rooster, opleiding en vorderingen. Mijn.albeda.nl is zo het kloppend informatie- en communicatie van het college, dat zich geen ritmestoornissen kan veroorloven.

Het Albeda College is een ROC met ruim 50 vestigingen in de regio Rijnmond en bijna 2.500 medewerkers. Het biedt ruim 300 verschillende beroepsopleidingen, cursussen en trainingen aan jaarlijks meer dan 25.000 deelnemers. Voornamelijk jongeren, maar ook volwassenen. Menno Krijnen: “De gebruikers merken niets van het feit dat het portaal nu bij ons draait. De url en de single signon inlogprocedure veranderen niet. Nu de nieuwe Sharepoint-omgeving live is gegaan, kan binnenkort als eerstvolgende stap een nieuwe release van het portaal uitgerold worden met daarin weer veel nieuwe functionaliteiten.”

Via het OTAP-pad
De nieuwe releases van het portaal verlopen volledig via het OTAP-pad, waarbij programma’s of applicaties eerst worden ontwikkeld, vervolgens in een testomgeving worden geplaatst en bij goed functioneren (en als het aansluit bij de omgeving) naar de acceptatieomgeving verhuizen. Daar kan de opdrachtgever bekijken of aan alle gestelde eisen en specificaties is voldaan. Zo ja, dan kan het programma naar de productieomgeving.

Winvision beheert en monitort zijn Managed Servers binnen de hosting-omgeving voortdurend en proactief. In combinatie met de bewezen Microsoft-expertise en de oplossing die gekozen is voor het Albeda College, betekent het dat het portaal op elk niveau (technisch, applicatie en functioneel) optimaal beheerd wordt. Het Albeda College heeft feitelijk geen omkijken meer naar de techniek en heeft de zekerheid dat de continuïteit en stabiliteit permanent gegarandeerd zijn.