1. Home
  2. Actueel
  3. Blogs

Blogs

Slimme campus maakt einde aan horrorspits

September was de maand van de hyperspits, volgens de NS. Megadrukte in de trein tussen 7.30 en 8.30 uur. En voor oktober zijn de vooruitzichten vergelijkbaar: uitpuilende rijtuigen, geen zitplaats beschikbaar. De schuld voor deze ‘horrorspits’ (Telegraaf) wordt steevast bij scholieren en studenten gelegd. Maar ik schuif die graag door naar de bestuurders van scholen en universiteiten. 

Blog 4 okt 2017 | Winvision
In technologie, beleid en gedrag klaar voor de AVG?

Voor wie er nog even in moet komen: op 25 mei 2018 wordt de General Data Protection Regulation (GDPR) van kracht, de Europese opvolger van de landelijke privacy- en databeveiligingsrichtlijnen. In Nederland heet de regeling de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en die heeft grote impact op elke organisatie die met persoonsgegevens werkt. Dat geldt voor vrijwel alle bedrijven en instellingen, maar zeker voor onderwijsorganisaties.

Blog 3 okt 2017 | Winvision
Melissa bij Winvision

Hi! Ik ben Melissa, 28 jaar en ruim 2 jaar werkzaam geweest bij Winvision. Ik ben in 2015 begonnen bij Winvision als meewerkstagiaire op de afdeling Backoffice: een leuke en leerzame tijd waarin zeer veel ruimte was voor eigen initiatief. Na mijn stage ben ik tijdens de zomer nog even blijven hangen om te ondersteunen tijdens de vakantieperiode.

Blog 28 sep 2017 | Melissa Jongerius
Zorg en AVG: Onderneem nu actie, maar raak niet in paniek
Vorig jaar werd de Meldplicht Datalekken van kracht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg in het eerste jaar van de meldplicht bijna 5.700 meldingen binnen. De zorg was daarbij ruim koploper. Bijna 30 procent van de meldingen betrof een organisatie in gezondheidszorg en welzijn en die kregen van de AP een waarschuwing. De Meldplicht Datalekken is een opmaat naar de nieuwe Europese privacywetgeving die volgend jaar ingaat. Vanaf dat moment zijn de regels strenger en de straffen zwaarder. Hoogste tijd dus om in actie te komen.
Blog 28 sep 2017 | Ronald Brouwer
Mbo en ict - leer de leraar leren

Kinderen en jongeren van tegenwoordig leren op school 21st century skills. Dat is nodig omdat de maatschappij door technologie en digitalisering van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving verandert, aldus Kennisnet. De vaardigheden of competenties die leerlingen worden bijgebracht zijn onder meer kritisch denken, problemen oplossen, ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, computational thinking en mediawijsheid. Leerkrachten en docenten moeten mee. Maar lukt het een beetje met de 21e eeuwse vaardigheden van de leraren?

Blog 12 sep 2017 | Melle Lelieveld
Nieuwe privacywetgeving heeft grote impact op zorgorganisaties
Volgend jaar, op 25 mei 2018, gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of General Data Protection Regulation, zoals het in het Engels wordt genoemd) van kracht. De AVG is een veelomvattende en ingrijpende wet, die gevolgen heeft voor elke organisatie die met persoonsgegevens werkt. Dat betekent in de praktijk dus voor vrijwel elk bedrijf en elke instelling. Zeker voor zorginstellingen, waar de hele organisatie ongeveer draait op persoonsgegevens, zijn de nieuwe richtlijnen ingrijpend.
Blog 7 sep 2017 | Winvision
Tussen blinde paniek en koele nonchalance
Mooi dat de vakantie weer achter de rug is, want er ligt een druk najaar te wachten. Bovenaan het post-vakantie prioriteitenlijstje staat uiteraard de GDPR. Hoe gaan organisaties daar – met nog minder dan negen maanden te gaan – werk van maken? Hoe krijg je de organisatie in techniek, beleid en mindset klaar voor de strenge databeveiligingswetgeving?
Blog 5 sep 2017 | Winvision
100 % waterdichte ICT is een illusie
Het is nog maar twee maanden geleden dat WannaCry en Petya grote bedrijven en instellingen platlegden. Het NOS Journaal opende zelfs met de ransomware-aanvallen. Niet omdat het een nieuw verschijnsel was, maar vanwege de maatschappelijke impact. Als zelfs energiebedrijven en ziekenhuizen kwetsbaar zijn, dan is er toch een zeer serieus probleem.
Blog 31 aug 2017 | Marcel Lucker
WannaCry, Petya: het zijn facts of life

‘De afgelopen jaren was er veel aandacht voor het beheersen van kosten, en dat heeft er soms toe geleid dat er te weinig aandacht was voor ict.’ Dat zei voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen naar aanleiding van de ransomware-aanvallen bij ziekenhuizen.

Blog 13 jul 2017 | Marcel Lucker
Elke zorgorganisatie is een onderwijsinstelling

Digitalisering leidt in de zorg tot meer efficiency, minder kostenstijging en meer patiëntgerichtheid. Dat is fijn voor de organisaties en patiënten. Maar hoe zit het intussen met de zorgverleners? Hoe gaan die om met al die nieuwe technologie? Worden zij wel voldoende meegenomen in de digitalisering?

Blog 13 jul 2017 | Winvision