Maak van je kantoor een vriendelijke robot

19 oktober 2016

Het concept rond Smart Buildings is niet nieuw. Wel dat het pas door het IoT tot volle wasdom komt en dat de CIO hierin een cruciale rol gaat vervullen.


De bouw- en installatiebranche spreekt al bijna drie decennia lang over het slimmer maken van gebouwen. Onder de noemers ‘Building Automation’ en ‘Intelligent Buildings’ worden al langere tijd pogingen gedaan om kantoren uit te rusten met webtechnologie en slimme systemen. Maar er is nog geen sprake van succes op grote schaal. Wat is daarvoor nog nodig?

Slimme toepassingen binnen gebouwen zijn niet nieuw: gecentraliseerde verwarmingssystemen, op afstand bestuurbare airconditioning en lampen die zichzelf uitschakelen als niemand aanwezig is, kennen we allemaal. Maar de échte belofte van een autonoom functionerend gebouw is nooit ingelost. Waarom eigenlijk niet? Dat heeft deels met de technologie te maken die er nog niet helemaal klaar voor was, maar ook met de noodzaak, die in veel gevallen ontbrak of door senior management niet gezien werd. Maar nu, met de komst van het Internet of Things (IoT) wordt de droom om tot échte Smart Buildings te komen beetje bij beetje meer werkelijkheid. Eindelijk is het mogelijk op een kosteneffectieve manier de systemen die een gebouw tot een veiligere, prettigere en productievere omgeving kunnen maken, met elkaar te gaan verbinden. Argumenten over kosten houden niet langer stand, nu sensoren betaalbaar zijn geworden. Smart Buildings bieden IT, dat zich wat betreft facility management veelal afzijdig heeft gehouden, een uitgelezen kans meer bij te dragen aan strategische doelstellingen.

Het IoT creëert voor Smart Buildings een gedeeld platform waarin alle gegevens verzameld door sensoren en apparaten in een gebouw samenkomen. Op die gegevens, ook wel Big Data genoemd, kunnen analyses losgelaten worden, zodat het geconverteerd kan worden naar waardevolle informatie. Wanneer hieruit kennis opgedaan wordt, kan optimalisatie en automatisering plaatsvinden. Denk daarbij aan het voorspellen van drukte in een gebouw of een bepaalde ruimte als voorbeelden, waar je mogelijk ook machine learning toepast.

Concrete voordelen

CIO’s kunnen hierin de leiding nemen. Door het ownership over Smart Buildings naar zich toe te trekken, kan IT gaan faciliteren dat de beschikbare werkplekken in een gebouw op een efficiëntere manier benut gaan worden, waardoor je bespaart op vloerruimte, verwarming en verlichting. Ook kun je de werkplekken zo inrichten dat je de medewerkers beter faciliteert met als doel dat zij prettiger en efficiënter kunnen werken. Een ander populair doel is CO2- of energieneutraal opereren; een actuele kwestie gezien de recente waarschuwing van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen over het in zijn ogen te lage tempo waarin verduurzaming plaatsvindt.

Bedrijven die bereid zijn de handschoen op te pakken, en daarmee het krachtige marketingwapen van maatschappelijk verantwoord ondernemen hanteren, kunnen met Smart Buildings niet alleen op langere termijn geld besparen op de kosten van het hebben en beheren van een gebouw, maar ook concreet voordeel voor iedere businessafdeling bieden door hiermee zaken als parkeren, toegangscontrole, plaatsing van nieuwe installaties en reservering van vergaderruimtes efficiënter te laten verlopen; iets wat de organisatie zal merken in de bottom-line.

Begin klein, eindig groots

Maar om echt een begin te maken is moed nodig van IT. Het betrekken van het gebouw in de IT-omgeving is niet iets wat de CIO vanuit zichzelf accepteert. Maar net zoals telefonie en IT binnen veel organisaties vijftien jaar terug nog bij verschillende afdelingen was ondergebracht, kan het even duren voordat de eerste CIO’s met eigen Smart Building projecten het verschil gaan maken. Toch zijn de mogelijkheden van het Internet of Things in combinatie met een slim kantoor zijn enorm. Binnen sectoren als onderwijs en zorg hebben we met gedurfde IoT-initiatieven al stapje voor stapje laten zien met beperkte middelen een de voedingsbodem voor verandering te bewerkstelligen. Binnen deze branches zijn nu vele vernieuwende oplossingen te vinden die concreet bijdragen aan de doelstellingen van opdrachtgevers en verdere aanknopingspunten bieden voor de toekomst.

Het hoeft niet direct te gaan om grote, ingrijpende projecten. De meeste Smart Building-projecten die nu gedaan worden, zijn relatief eenvoudig. Denk daarbij aan het bieden van een Gebouw Informatiesysteem waarbij faciliteitmanagers toegang verkrijgen tot een gecentraliseerde beheeromgeving waarmee verbruik van gas/water/licht eventueel mobiel kan worden geraadpleegd en er een set aan afstemmingsmogelijkheden wordt geboden. Dat de complexiteit van huidige projecten beperkt blijft, is niet gek. Ondanks het technisch potentieel zijn er begrijpelijkerwijs twijfels bij de security van organisaties waarin alle apparaten en objecten met elkaar data kunnen uitwisselen. Daarom blijft een vervolmaakt Smart Building-gebouw in de praktijk vooralsnog toekomstmuziek. Maar als we nu beginnen met het leggen van de eerste stenen, komt die toekomst wel met rasse schreden dichterbij.

Deze blog is ook geplaatst op cio.nl

Meer weten?

Remco Ploeg
Solution Architect bij Winvision
remco.ploeg@winvision.nl

Deel op social media