Moderne zorgwerkplek centraal in Mobile Healthcare

22 januari 2019

“Er is nog zoveel te winnen bij de digitale transformatie van zorgorganisaties. Of dat nu gaat om de moderne werkplek, digitale samenwerking, AVG, slim gebouwenbeheer, big data of artificial intelligence. Maar de afzonderlijk uitdagingen en oplossingen zijn misschien nog het minst interessant en urgent. De focus zou moeten liggen op de integrale visie en strategie van organisaties in cure en care. Waar wil je naartoe, waar liggen de pijnpunten? En hoe vertaal je die naar een logische en breed gedragen digitale route?”


Bas van Baalen en Tim Kerseboom, business managers zorg bij Winvision, namen afgelopen maand deel aan Mobile Healthcare, het jaarlijkse drukbezochte vakcongres voor zorgprofessionals. Daar ontmoetten ze veel bestuurders, managers en zorgverleners die wel getriggerd waren door de oplossingen, maar ook nog worstelen met de uitdagingen en mogelijkheden van de digitale transformatie.”

‘Misschien nog wat verder op de horizon’

Bas van Baalen: “Elke zorginstelling heeft zijn eigen vraagstukken die passen bij de situatie en fase waarin ze zich bevinden. Als je nog bezig bent met het verder digitaliseren van processen en flexibel maken van werkplekken en de inrichting van een zorgportaal, liggen IoT-toepassingen, smart building-oplossingen en de inzet van wearables en machine learning misschien nog wat verder op de horizon. Toch is het verstandig om bij het formuleren van je digitale roadmap al wel te kijken naar geavanceerde middelen die je op termijn kunnen ondersteunen bij het verbeteren van (kosten)efficiency en de versterking van de eigen regie van patiënten en cliënten.” 

Een goed startpunt voor de digitale strategie is de moderne zorgwerkplek. Bas: “Daar zou een zorginstelling zich wat ons betreft op moeten focussen. Een flexibele, digitale werkplek voor medewerkers is het centrale punt waar data, apps en het netwerk zich omheen plooien. Als je dat goed hebt ingericht, heb je de basis om gegevens te verzamelen, te analyseren, te gebruiken en om slim, efficiënt en veilig samen te werken. Voor Winvision biedt Microsoft daarvoor het logische cloudplatform, waarop je naadloos de toepassingen voor het EPD / ECD, business intelligence, CRM en andere technologieën kunt aansluiten.” 

‘Keuze die past bij strategie en visie’ 

“In het algemeen valt op dat zorgorganisaties in de care sector – jeugdhulp, VVT, ouderenzorg en gehandicaptenzorg – makkelijker de stap naar de cloud zetten en vaker kiezen voor moderne Office 365 werkplekken. Bij ziekenhuizen zoekt men het vaak nog in lokale en hybride oplossingen, met eigen servers of een private cloud bij een lokaal datacenter in de buurt en gevirtualiseerde werkplekken. Dat is vanuit die zorgorganisaties ook begrijpelijk gezien het feit dat men in de care sector in de regel meer plaatsgebonden werkt. In de care sector zijn zorgverleners vaker op locatie - bij mensen thuis en onderweg. En beide is prima natuurlijk, als de keuze past bij de strategie en visie.” 

Het congres Mobile Healthcare in november was een goede gelegenheid om met zorgprofessionals en I&A-verantwoordelijken daarover te spreken. Bas: “Je ziet bij dit congres dat bezoekers niet komen voor de ‘verkoopstands’. Ze zijn meer op zoek naar ondersteuning bij het formuleren en vertalen van hun visie op digitale transformatie. We merkten nogmaals dat Winvision door zorgorganisaties gezien wordt als de juiste partner voor die structurele aanpak. Ook nu we deel uitmaken van Odin Groep, waarbij bijvoorbeeld Previder betrouwbare hosting biedt vanuit eigen datacenters. Het congres heeft dus goede gesprekken en goede contacten opgeleverd.”

Deel op social media