1. Home
  2. Actueel
  3. Blogs
  4. De ontwikkeling van een app begint met keuzes maken

De ontwikkeling van een app begint met keuzes maken

14 jan 2015

Hoe gaat u om met dataontsluiting, autorisatie en gebruik?

Als medewerkers op hun werk een tablet of mobieltje gebruiken, dan komt vroeg of laat de vraag: kunnen we geen app laten ontwikkelen? Het eenvoudige antwoord is ‘ja, dat kan’. Het bouwen van een app is niet zozeer de uitdaging, de grootste uitdaging zit in de fase die daaraan vooraf gaat. Wat moet de app oplossen, welke scenario’s en processen worden ermee ondersteund, hoe ga je om met dataontsluiting, autorisatie en authenticatie? Dat zijn de wezenlijke vragen en keuzes voor u besluit een app te laten ontwikkelen.


Een app kan het werk effectiever en prettiger maken, zeker als medewerkers veel onderweg of op locatie zijn. Maar een app is een middel, geen doel. Al wordt dat nog wel eens door elkaar gehaald. Bepaal eerst of een app daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft en past in uw ICT-beleid. Vervolgens zijn er nog een aantal vragen te beantwoorden voor u een app-bouwer in de arm neemt.

Integratie met het achterliggende systeem

Ten eerste de dataontsluiting: de integratie met het backend systeem is cruciaal. Het mobiele gebruik van organisatiegegevens vraagt om een zorgvuldige inrichting van het dataverkeer van en naar de app. Vaak wordt ervoor gekozen om deze verbinding als afzonderlijke datastroom te zien. Veel verstandiger is het om te kiezen voor een oplossing die de dataontsluiting centraal regelt en dus ook de autorisatie en authenticatie op een gestandaardiseerde manier verzorgt. Hierdoor beheert u de toegang en is databescherming beter te managen. Bovendien realiseert u de aansluiting van toekomstige apps en andere decentrale toepassingen sneller en gestructureerder.

Ook offline? App Store of eigen winkel?

Dan de uitvoering: wordt het een native app of een combinatie met een mobiele website? Draait de app alleen online of is de toepassing ook offline te gebruiken? Wordt die voor mobiele telefoons of voor tablets ontwikkeld? Kunnen medewerkers de app ook op hun eigen smartphone installeren en hoe stel je dan voorwaarden aan het gebruik en de veiligheid daarvan? Komt de app in een publieke store als App Store, Google Play of de Windows App Store of kiest u voor een Enterprise store; uw eigen afgeschermde app-winkel? De specifieke gebruiksscenario’s en uw ICT-beleid bepalen welke keuzes het meest voor de hand liggen.

Meer dan een leuke gadget

Een app kan een prima oplossing zijn om bepaalde processen en werkzaamheden te ondersteunen. Maar het is veel meer dan een leuke gadget omdat medewerkers daarom vragen. Winvision kijkt graag samen met u naar ‘nut en noodzaak’ van een app. We hebben veel ervaring bij het ontwikkelen en ontwerpen van aansprekende en geïntegreerde apps die daadwerkelijk van toegevoegde waarde zijn voor uw organisatie.

Meer weten?

Marcel Lucker

Commercieel Directeur

marcel.lucker@winvision.nl
030 - 658 01 58

Deel op social media