1. Home
  2. Actueel
  3. Blogs
  4. Helder beleid voor zakelijk gebruik van mobiele apps

Helder beleid voor zakelijk gebruik van mobiele apps

14 jan 2015

Beheer en beveiliging bij BYOD en CYOD 

In 2017 gebruikt de helft van de medewerkers zijn privé mobiele telefoon ook zakelijk. Dat is de verwachting van een aantal gerenommeerde ICT-trendwatchers. Bring Your Own Device (BYOD) is nu al een trend bij veel organisaties. Dat is op zich een prima ontwikkeling: hardwarekosten nemen af en medewerkers vinden het prettig om één mobieltje zowel zakelijk als privé te gebruiken. Het stelt u als organisatie wel voor een aantal belangrijke kwesties. Hoe beheert u al die apparaten? En wat is uw beleid omtrent beveiliging van die apparaten en uw organisatie-apps en – gegevens?


Stel dat uw medewerker zijn mobieltje is verloren. Kunt u dan de hele telefoon wissen om te voorkomen dat organisatiegegevens bij een verkeerd persoon terechtkomen? Is uw medewerker dan ook al zijn vakantiefoto’s kwijt? Stelt u voorwaarden aan de mobiele websites die uw medewerker met zijn eigen telefoon bekijkt? Hoe controleert en handhaaft u dat? Het zijn vragen waar – zo is helaas de praktijk – vaak pas over nagedacht wordt na een incident. Het zijn wel vragen waar u niet te lichtzinnig mee kunt omgaan omdat het over uw kritische organisatiegegevens en intellectueel eigendom kan gaan.

Kunt u beleid afdwingen?

Het is belangrijk dat u een helder beleid opstelt dat past binnen uw bestaande ICT- en databeleid. U zult regels moeten verbinden aan het gebruik van de apparaten, apps en applicaties en de data. Zijn alle soorten en merken apparaten toegestaan en hoe kunt u die beheren zonder dat dat te complex en onoverzichtelijk wordt? En u zult moeten controleren of ‘afdwingen’ dat het beleid nageleefd wordt. Dat is de reden dat sommige organisaties niet kiezen voor BYOD maar voor CYOD: Choose Your Own Device. Dat maakt in ieder geval het beheer en het opleggen van voorwaarden iets eenvoudiger, omdat het tenslotte om organisatie-eigendom gaat.

Data in een bubble

Er zijn ook nog wel andere oplossingen om de dataveiligheid op eigen mobieltjes en tablets te waarborgen. Je kunt de data die bij bepaalde organisatie-apps horen in een ‘bubble’ onderbrengen. Zo gauw een mobieltje gestolen is, of de medewerker is uit dienst, kan die bubble gewist worden. Alleen de bedrijfskritische gegevens worden dan verwijderd; de vakantiefoto’s blijven gespaard. Het is ook mogelijk om bedrijfsdata te versleutelen en zo te voorkomen dat die gegevens in verkeerde handen vallen.

BYOD en CYOD zijn trends die niet meer te stoppen zijn. Dat vraagt om een duidelijk en goed beleid en het vraagt om overkoepelende oplossingen die ook bij het voortschrijden van de techniek relevant blijven. Het vraagt ook om het bewustzijn van de gebruiker. Die heeft het gemak van een eigen apparaat, maar moet weten dat daar bepaalde regels bij horen.

Meer weten?

Marcel Lucker

Commercieel Directeur

marcel.lucker@winvision.nl
030 - 658 01 58

Deel op social media