1. Home
  2. Actueel
  3. Blogs
  4. Zorg & ICT, een gouden combinatie

Zorg & ICT, een gouden combinatie

30 jan 2017

Ik ben nooit echt een twijfelaar geweest. Al een hele lange tijd wist ik wat ik wilde doen met mijn carrière: bijdragen aan een duurzaam zorgsysteem in de toekomst. Van nature ga je dan zoeken naar opleidingen in de zorgsector, zo ook ik. Overal om me heen hoorde ik wel dat IT “een belangrijk onderdeel” is, of een “onmisbare factor”. Maar over de echte toepassing van IT in de zorg kreeg ik nooit iets te horen. Vanzelf dacht ik dat IT wel zo gigantisch moeilijk moest zijn dat wij gezondheidswetenschappers & zorgmanagement typjes dat toch nooit zouden begrijpen. Zonde, toch?

Zo moeilijk is het namelijk helemaal niet. Toen ik Winvision ontmoette op de Zorg & ICT beurs, werd me duidelijk dat flexibel werken, efficiënte werkprocessen, makkelijk inzicht in financiële zaken en zelfs het voorspellen van waar en wanneer welke zorg nodig is, mogelijk is met IT! IT is niet moeilijk, het is leuk. Het is onmisbaar, en het is de toekomst van de zorg.

Ineens nam mijn drijfveer een positieve wending. Het was niet langer het zoeken, en hopelijk vinden van een oplossing voor de problemen in de zorg, maar het verbinden van de juiste technologieën aan de zorginstellingen die dit nodig hebben. Maar hoe maak je deze match? Hoe zorg je dat de oplossingen vanuit de IT sector aansluiten bij de problemen van de zorgverlener? En dan vooral, hoe zorg je ervoor dat de zorgverlener de voordelen inziet? Dat is mijn uitdaging als adoptie consultant.

Veel zorgmedewerkers hebben namelijk dezelfde indruk bij IT als die ik had. Het is moeilijk en abstract en niet voor mij weggelegd. Wanneer de instelling waar ze werken nieuwe producten voor efficiënter werk aanschaft, kan dit weerstand veroorzaken bij de medewerkers. Logisch ook, want hun prioriteit is niet het leren van nieuwe technieken, maar het verlenen van zorg! En dat is ook zeker hoe de prioriteit zou moeten liggen. Het is daarom heel belangrijk dat iemand vanuit hun perspectief kan uitleggen waarom de nieuwe technologie waardevol is voor hen, en geduldig uitlegt hoe ze met de nieuwe technologie, makkelijker hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. 

Bij Winvision kan ik volledig mijn ei kwijt. Door hun specialisatie in onderwijs- en zorginstellingen krijg ik de mogelijkheid om bij te dragen aan het matchen van passende oplossingen vanuit de IT aan problemen bij zorg en onderwijs. Op deze manier kan ik bijdragen aan een duurzaam zorgsysteem in de toekomst, en wie weet kan ik binnenkort ook wel helpen bij het ontwikkelen van hele nieuweoplossingen! Een paar programmeertalen en andere technieken verder ben ik namelijk nog steeds van mening dat IT heel erg leuk is en lang niet zo moeilijk als men denkt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

Deze blog is ook verschenen op de LinkedIn-pagina van Eva

Meer weten?

Eva van Kalmthout

Adoptie Consultant


Ook werken bij Winvision? Neem contact met ons op!

Deel op social media