Studiereis Zorg naar Brussel: ‘Kennis opdoen en leren van elkaar’

“We hebben min of meer hetzelfde vertrekpunt en een vergelijkbare ambitie. Maar we zitten niet allemaal in dezelfde fase. Het is prettig om van elkaars aanpak en ervaringen te leren. Dat is misschien nog wel de belangrijkste meerwaarde van zo’n trip”, aldus Roberto Oremus, directeur Bedrijfsvoering van Jarabee Jeugdzorg. Oremus was deze zomer een van de 15 deelnemers aan de zorgstudiereis van Winvision naar het Microsoft Executive Briefing Centre (EBC) in Brussel.


Hoe pak je als zorgorganisatie de digitale transformatie aan? Dat was grofweg het thema van deze trip met managers en directeuren I&A, ICT en Bedrijfsvoering en ICT-verantwoordelijken van zorgorganisaties. In het EBC liet Microsoft zien wat de ontwikkelingen in zorg-ICT zijn.  Verder ging Ben den Broeder, informatiemanager van Allerzorg, in op hoe zijn organisatie de adoptie van nieuwe technologie heeft aangepakt. En nam ICT-manager Ben Boekholt van de Amsterdamse zorgaanbieder Amsta de deelnemers mee in de Office 365-implementatie bij zijn organisatie. Roberto Oremus: “Het is heel interessant om te zien waar collega’s tegenaan lopen en hoe zij daarmee omgaan. Sommigen staan net voor de beslissing voor een nieuw EPD of zijn juist al ver gevorderd in hun cloudstrategie. Je leert van elkaar en ontmoet elkaar in een andere setting. Daardoor heb je ook eens de tijd en ruimte om buiten de dagelijkse drukte om op dit soort zaken in te gaan.”

‘Draai de sessies eens om’

Ook voor Ben Boekholt was dat de belangrijkste meerwaarde van de trip. “Naast dat ik een presentatie heb gegeven over onze implementatie en adoptie van Office 365, is het prettig om collega’s te ontmoeten. De persoonlijke contacten zijn waardevol en het is goed te horen waar de collega’s mee bezig zijn.” De informatie over de technologie die Microsoft ontwikkelt was voor Ben Boekholt iets te abstract. “Bij ons werken 2.500 medewerkers, daarvan is maar een heel klein gedeelte bezig met de tools. Het overgrote deel is dagelijks vooral druk met de cliënten. Het zou misschien interessant zijn om de sessies eens om te draaien: laat de zorgmedewerkers eens een presentatie aan Microsoft geven over waar zij tegenaan lopen.”

Chatbots inzetten bij adoptie

Voor Hans Santegoeds, manager I&A van GGZ Westelijk Noord-Brabant (GGZ WNB), paste de technologische insteek juist wel weer erg goed bij de fase waar zijn organisatie zich in bevindt. “Wij zijn op zoek naar tools en middelen die ons kunnen helpen op een hoger niveau te komen. Zo onderzoeken we nu de inzet van chatbots om zorgverleners te helpen met de adoptie van technologie. Dat concept willen we uitwerken, niet alleen voor onze eigen organisatie. Verder zijn we bijvoorbeeld bezig met Skype voor de communicatie met cliënten. Dat kan de zorgverlening beter en persoonlijker maken en tegelijk onze zorgverleners ontlasten.”

Winvision organiseert in samenwerking met Microsoft geregeld studiereizen voor organisaties in zorg, onderwijs of voor lokale overheden, naar onder meer de EBC’s in Brussel en Seattle. Bent u geïnteresseerd en wilt u ook deelnemen aan een van de reizen neem dan contact op met Anita van Dekken van Winvision. U kunt de studiereizen ook terugvinden in onze agenda.