470 nieuwe virtuele werkplekken voor WijEindhoven

09 februari 2017

Gemeente Eindhoven heeft in 2015 de Stichting WIJeindhoven opgericht voor haar nieuwe taken in jeugdhulp, WMO en participatie. De stichting startte met 10 medewerkers en is in korte tijd uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 470 medewerkers. Winvision werd ingeschakeld om de ICT-strategie te helpen vormgeven. Toen consultant Hayo Swierstra van Winvision daar vorig jaar mee startte, had de vernieuwing van de werkplekken de hoogste prioriteit. First things first.


WIJeindhoven is de centrale uitvoeringsorganisatie in het sociale domein van de gemeente. Erik Jan Spee trad daar op 1 februari 2016 aan als concern controller: ”Als stichting hebben wij niet de omvang voor een eigen ICT-specialist. We willen de overhead zo klein mogelijk houden en specialistische expertise huren we dus in. Ik heb Winvision gevraagd ons te ondersteunen bij het formuleren en uitvoeren van onze ICT-strategie voor de komende jaren. Mijn voorganger was al gestart om de werkplekken voor de medewerkers te flexibiliseren en virtualiseren. Dat project was urgent en kreeg even voorrang boven de strategie. Ik heb toen Hayo Swierstra van Winvision gevraagd dat project op zich te nemen.”

Gemeente als ICT-leverancier

Er was al een overeenkomst met de gemeente Eindhoven als leverancier om virtuele (VDI) werkplekken in te richten en elke werknemer van de generalistisch werkende teams (de eigen wijkteams) uit te rusten met een Surface Pro. Erik Jan Spee: “De vraag aan Hayo was niet: is dit de juiste oplossing, maar: zorg als projectleider dat het gaat functioneren. En het liefst binnen korte tijd. Een mooie uitdaging voor Hayo!”

“Het was logisch dat dit project prioriteit kreeg”, zegt Hayo Swierstra. “De medewerkers van de teams moeten zelfstandig en veilig bij de inwoners aan de keukentafel kunnen werken. Tot dan toe werkten ze met een iPad en er werd naar eigen inzicht samengewerkt, bijvoorbeeld via WhatsApp, Dropbox en WeTransfer. Dat is nu veel veiliger, gestructureerder en eenduidiger geworden. In twee weken tijd hebben we in samenwerking met de gemeente alle 470 mensen overgezet. We hebben de iPads ingenomen, geschoond, de virtuele werkplekken op de Surface Pros beschikbaar gemaakt en alle medewerkers getraind, zodat ze overal goed hun werk kunnen doen. Het was een grote operatie in een zeer dynamische organisatie.”

Twee rollen goed gescheiden

Erik Jan Spee: “Winvision heeft natuurlijk ook ideeën over flexibele werkplekken, maar dat was hier niet de opdracht. Winvision heeft die twee rollen uitstekend weten te scheiden. Hayo is een betrokken projectleider die steeds alleen het belang van WIJeindhoven voor ogen heeft gehad. Het project is dan ook uitstekend verlopen. We zijn erg tevreden over de samenwerking met Winvision in het algemeen en met Hayo in het bijzonder. Opvallend voor mij zijn de kwaliteit en het vakmanschap van de mensen van Winvision. Alles wat ze doen is van hoog niveau.” 

“Nu de werkplekken geregeld zijn, kunnen we door naar fase twee”, zegt Erik Jan. “We gaan nu met Winvision, zoals oorspronkelijk bedoeld, de strategische kant aanpakken. We willen een stip op de horizon formuleren en een plan ontwikkelen hoe we daar komen. Het is voor ons in ieder geval duidelijk dat de transitie naar de cloud daarbij hoort. Hayo blijft in dat traject betrokken. Hij voelt ook meer als een medewerker dan als iemand van een externe organisatie. Hij heeft zich ook snel de cultuur bij WIJeindhoven eigen gemaakt. De eerste weken kwam hij keurig in pak, nu niet meer.”

Deel op social media