Graafschap college gaat verder de cloud in met Sharepoint 2016

01 november 2016

Het Graafschap College is een van de onderwijsinstellingen in Nederland die overstapt op SharePoint 2016 en Office 365. “Het werd tijd om de volgende stap te zetten”, zegt Wim Konings, hoofd Informatiemanagement en ICT bij het Graafschap College. Samen met ICT-partner Winvision is het nieuwe platform geïmplementeerd. Konings: “De eerste versie draait en die zijn we nu uitgebreid aan het testen. In het nieuwe schooljaar gaan we het platform gefaseerd invoeren.”


Bij het Graafschap College - een groot ROC met zo’n 10.000 studenten, 800 medewerkers en 13 vestigingen in Doetinchem, Groenlo en Winterswijk - draaide SharePoint 2010. Omdat het ROC graag verder de cloud ingaat, werd de 2013-versie overgeslagen en koos men voor Office 365 en SharePoint 2016 als centraal platform voor medewerkers en studenten. “Wij houden een klein gedeelte lokaal als back-up, maar stappen verder helemaal de cloud in”, zegt Wim Konings. “Dat biedt zoveel voordelen, vooral op het gebied van samenwerking tussen onze 11.000 gebruikers en het altijd en overal toegang hebben tot de gegevens. Maar ook op het gebied van beheer en onderhoud. En wat dacht je van opslag? Als je ziet wat studenten aan bestanden opslaan en uitwisselen; dat wil je niet allemaal lokaal hebben.”

‘Een bak nieuwe toepassingen’

“Office 365 is een prachtige ontwikkeling. Je krijgt er meteen een hele bak aan nieuwe toepassingen bij. Het is aan ons om daar de nuttige dingen voor onze school uit te pikken. In die fase zitten we nu. We hebben eerder dit jaar met Winvision het programma van eisen opgesteld, waarna Winvision de implementatie voor ons heeft gedaan. Die zijn we nu zelf technisch aan het testen en intussen maken we een goed plan voor de organisatorische uitrol en de onderwijskundige keuzes. Bijvoorbeeld: welke toepassingen maak je beschikbaar, welke misschien nog niet?”

Een echte Microsoft-school

“Het Graafschap College is sinds 1997 een echte Microsoft-school, met name vanwege de focus op educatie van Microsoft. Winvision is al jaren onze ICT-partner, ook vanwege die specialisatie in onderwijs. Met Winvision zitten we dicht bij de Microsoft-bron en kunnen we terugvallen op een netwerk van andere Office 365-gebruikers. In mei zijn we met collega-scholen op uitnodiging van Winvision naar Microsoft in de VS geweest. Dat levert mooie inzichten op, bijvoorbeeld in wat er allemaal aan zit te komen aan toepassingen voor het onderwijs, zoals OneNote for teachers, students en administrators. Maar ook de HoloLens, Office Mix en Classroom.”

Voor wie je het allemaal doet

“Er zijn heel veel mooie en interessante technologische innovaties, als school moet je daar je eigen weg in zien te vinden. Het Graafschap College loopt graag voorop mee, maar het is geen doel op zich. Je moet nadrukkelijk rekening houden met voor wie je het allemaal doet. Wij leiden jonge mensen op die over drie, vier jaar in een beroep terechtkomen. Daar hoort dus ook het werken met moderne software bij. Met het werken in Office 365 geven we daar inhoud aan.”

Oplossingen en producten

Deel op social media