Winvision helpt BeSense gebouwen slimmer te maken

27 maart 2018

BeSense maakt gewone gebouwen slim. Het systeem van draadloze sensoren, slimme software en cloudplatform is binnen één dag up en running in elk pand. Daarmee krijgt de gebouwbeheerder realtime inzicht in bezetting en omstandigheden van werkplekken, ruimtes en vleugels, waardoor  gebouwen veel efficiënter en duurzamer beheerd kunnen worden. BeSense is een initiatief van bouwbedrijf Heijmans en schoonmaakbedrijf CSU. Winvision is als een van de preferred partners verantwoordelijk voor het platform en de eerstelijns ondersteuning van gebouwenbeheerders en facilitymanagers.


BeSense is nu ruim een jaar live en inmiddels bij vele tientallen panden ingezet. “Bij de start gingen we ervan uit dat dit concept vooral voor kantoorpanden geschikt zou zijn”, vertelt Thomas Thunnissen, manager van BeSense. “Inmiddels zijn we actief voor musea, scholen, stadions en andere panden. Het blijkt voor vrijwel elk gebouw een mooie oplossing.”

Bezetting en comfortwaardes

Heijmans en CSU hebben het concept gelanceerd. Het is een zelfstandig sensorsysteem dat doorlopend en realtime gegevens verzamelt over het gebruik van een gebouw en ‘comfortwaardes’ meet, zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, geluidsniveau en lichtintensiteit. Die gegevens zijn input voor gebouwbeheerders en facilitymanagers. Op basis daarvan kan het pand effectiever benut worden, kunnen schoonmaak en andere diensten beter afgestemd worden op daadwerkelijke bezetting en wordt het bezoek- en leefklimaat aangenamer. Bovendien biedt een slim gemaakt pand allerlei aanknopingspunten voor kostenbesparing en vergroening.

Thomas Thunnissen: “Het systeem is binnen één dag te installeren. De sensoren zijn draadloos en volledig zelfvoorzienend. Datacommunicatie verloopt via een eigen LoRa-netwerk. Alle data die verzameld wordt, komt samen in een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk online dashboard. De eigenaar van het pand of de beheerder ziet bijvoorbeeld direct wat de werkelijke bezettingsgraad is, welke ruimtes dus nodeloos verwarmd worden, hoe de schoonmaakroutes slimmer kunnen lopen en wat de werkomstandigheden zijn op de diverse werkplekken. Na de installatie komen we nog twee keer terug om de beheerders te helpen en bekijken wij waar we nog meer efficiencywinst uit het systeem kunnen behalen.”

Cloudplatform in Microsoft Azure

BeSense werkt behalve met Winvision, ook met preferred partners als Topdesk (servicemanagementsoftware), sensorleverancier Clickey, IT-Visors en gateway-ontwikkelaar Koning & Hartman. Winvision heeft het cloudplatform in Microsoft Azure ingericht, helpt bij de doorontwikkeling en is single point of contact voor de gebruikers – de gebouwenbeheerders en facilitymanagers. Thomas Thunnissen: “We zijn echt heel blij met Winvision: we zijn erg tevreden over hoe zij met ons meedenken en onze ideeën naar werkbare oplossingen vertalen. Ook de open en duidelijke manier van communiceren maakt de samenwerking prettig.”

“Werkplekbezetting meten kan iedereen”, zegt Remco Ploeg, senior solution architect van Winvision. “Maar BeSense gaat nog een paar stappen verder, door bijvoorbeeld schoonmaakroutering mee te nemen, werkklimaat te monitoren en energieverbruik beheersbaar te maken. Bovendien is het een kant-en-klaar systeem dat in heel korte tijd uitgerold wordt en operationeel is. Wij zorgen er grofweg voor dat alle data bij elkaar komt op het Azure-platform en vertaald wordt naar inzichtelijke informatie in de diverse apps. Daarnaast bemannen we het klantcontactcenter voor beheerders met vragen of problemen.”

Nog veel meer logische scenario’s

Bij de start van BeSense lag de nadruk op de koppeling met schoonmaakdiensten. Daarvoor heeft het concept eind vorig jaar al de prestigieuze European Cleaning and Hygiene Award gewonnen in de categorie Groundbreaking technological innovation of the year. Inmiddels worden er steeds meer diensten en dienstverleners op het platform aangesloten. Thomas Thunnissen: “Het gaat ongelofelijk goed. We maken steeds meer panden slim en we breiden de toepassingsmogelijkheden steeds verder uit. Beveiliging is zo’n toepassing. We zijn ook bezig met legionalladetectie en de koppeling met informatiesystemen voor facilitair management.  Maar er zijn veel meer scenario’s te bedenken en die gaan we met onze partners graag onderzoeken.“

Referentiecase

Bekijk hieronder de opgemaakte referentiecase:

Oplossingen en producten

Deel op social media