1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Winvision en D&A medical group faciliteren netwerkgroep voor CMIO’s

Winvision en D&A medical group faciliteren netwerkgroep voor CMIO’s

15 okt 2015

De CMIO is een betrekkelijk nieuwe rol in ziekenhuizen. De Chief Medical Information Officer of medisch informatiemanager verbindt informatisering met de medische praktijk. De CMIO’s zijn artsen, vaak nog pioniers die grotendeels zelf hun rol moeten vormgeven en soms hun positie moeten bevechten. Winvision en D&A medical group faciliteren een netwerkgroep om CMIO’s de gelegenheid te geven ervaringen met elkaar te delen en om een beeld te krijgen van hun uitdagingen en behoeften. Doel is om daarmee de kwaliteit van de informatisering binnen de ziekenhuizen te verbeteren

De CMIO is een betrekkelijk nieuwe rol in ziekenhuizen. De Chief Medical Information Officer of medisch informatiemanager verbindt informatisering met de medische praktijk. De CMIO’s zijn artsen, vaak nog pioniers die grotendeels zelf hun rol moeten vormgeven en soms hun positie moeten bevechten. Winvision en D&A medical group faciliteren een netwerkgroeHet idee voor de netwerkgroep ontstond tijdens een bezoek aan HIMSS, het internationale ZorgICT congres. Daar werd duidelijk dat de rol van de CMIO steeds belangrijker wordt voor ziekenhuizen, maar dat de invulling van die rol niet altijd helder is.

Bij de trip naar HIMSS was Nicolette Verduin, arts, directeur bij D&A en voorheen onder meer werkzaam als medisch informatiemanager bij het Máxima Medisch Centrum aanwezig. Zij merkte ook de behoefte aan een collegiaal overlegplatform: “Nu de zorginformatisering zich verder ontwikkelt is het noodzakelijk dat iemand vanuit de medische invalshoek mede de regie voert over de ICT-toepassingen. Als er binnen een ziekenhuis al een CMIO is aangesteld, dan heeft hij of zij niet alleen een grote uitdaging maar staat hij er in de eigen organisatie ook vaak nog grotendeels alleen voor. Dan is het prettig om in een open sfeer met collega’s in min of meer dezelfde positie van gedachten te kunnen wisselen.”

Gesprekspartner voor informatisering

Han Kusters, directeur ICT Strategy van Winvision: “Zorginformatisering moet je niet overlaten aan ICT’ers. Het liefst zie je een medicus met voeling voor IT die open staat voor verandering in de rol van CMIO. Veel ziekenhuizen worstelen nog met de invulling van de functie. Ze willen bijvoorbeeld liever niet een goede arts voor een of meer dagen in de week aan de zorg onttrekken. Anderzijds snappen ze dat je de verbinding met de werkvloer moet maken. Bovendien zijn de CMIO’s zelf ook nog erg op zoek naar een goede afbakening van het werkterrein.” Om die reden is het belangrijk een platform voor de CMIO’s te creëren.

Klein beginnen

“We beginnen, op verzoek van de CMIO’s, klein met deze netwerkgroep”, vervolgt Han. “We zitten drie á vier keer per jaar bij elkaar met circa vijftien deelnemers uit verschillende ziekenhuizen. Het clubje is bewust nog klein omdat het voor de deelnemers vooral interessant is om met collega’s te overleggen die in dezelfde fase zitten en met soortgelijke problematiek te maken hebben.” Het animo voor de netwerkgroep was groot, bleek al direct in Chicago bij HIMSS.

Ann Ouvry, directeur bij D&A en als programmadirecteur betrokken bij EPD-implementaties van alle grote leveranciers: “We overleggen in het netwerk over actuele thema’s die het werkproces van artsen raken zoals diagnosethesaurus, participatie van patiënten en de analyse van data ten behoeve van het verbeteren van kwaliteit van zorg. Het is heel leerzaam en inspirerend om te zien hoe collega’s naar zaken kijken en uitdagingen aangaan. En ook voor ons zijn de dynamiek en de ontwikkelingen van het vak bijzonder interessant.”

Deelnemers zijn CMIO’s van academische, algemene en perifere ziekenhuizen.

Over Winvision

ICT-dienstverlener Winvision richt zich op het adviseren, ontwikkelen, implementeren en beheren van oplossingen gebaseerd op het Microsoft-platform. Door de inzet van innovatieve ICT-oplossingen ontsluit Winvision de waarde van het Microsoft-platform voor zijn klanten. Als Microsoft Partner met meerdere Gold en Silver competenties behoort Winvision wereldwijd tot de top. Deze competenties onderbouwen de kracht die Winvision toekent aan het geïntegreerde Microsoft-platform als fundament voor bedrijfsbrede oplossingen in kennisintensieve organisaties. Winvision ontwikkelt in eigen beheer geïntegreerde toepassingen en oplossingen, zoals WinCare, het centrale ICT-platform voor jeugdhulp, en Winvision Voice voor Unified Communications. Winvision is sinds 2002 actief en inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van ruim 125 medewerkers. Winvision is ISO9001- en ISO14001-gecertificeerd en gevestigd in Nieuwegein. Voor meer informatie www.winvision.nl.

Over D&A medical group

D&A is een onafhankelijk, gespecialiseerd adviesbureau dat zich volledig richt op informatisering binnen zorginstellingen. D&A staat in de markt bekend als een zeer ervaren, betrouwbare implementatiepartner, maar ook als de partij die klanten adviseert in de strategische keuzes die voorafgaand aan/ in relatie tot een selectie en implementatie moeten worden gemaakt. D&A hecht groot belang aan het geven van haalbare adviezen; adviezen die financieel en organisatorisch realiseerbaar zijn en waarvan het resultaat te borgen is door de opdrachtgever. Onze aanpak kenmerkt zich door diepgaande kennis van zorgprocessen en beschikbare systemen, gecombineerd met een grote dosis pragmatisme. Afhankelijk van de vraag van onze opdrachtgevers kan D&A alle fases van een informatiserings-traject begeleiden. Van strategievorming tot selectie, implementatie, overdracht naar beheer, alsmede optimalisatie van het bestaande applicatielandschap.

Meer weten?

Marcel Lucker

Commercieel Directeur

marcel.lucker@winvision.nl
030 - 658 01 58

Deel op social media