1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Winvision helpt Hotelschool The Hague naar een stabiele cloud omgeving

Winvision helpt Hotelschool The Hague naar een stabiele cloud omgeving

16 jun 2015

“Je krijgt niet vaak de kans om je ICT helemaal opnieuw op te bouwen. We zijn in ongeveer anderhalf jaar tijd in twee stappen van een vrij wankele lokale infrastructuur naar een stabiel systeem in de cloud gegaan”, zegt ICT-consultant Martin Bal van Hotelschool The Hague. Winvision ondersteunde de school bij de overstap en host en beheert nu de omgeving.

Martin Bal werkt sinds april 2013 als interim consultant bij Hotelschool The Hague. Hij werd ingeschakeld om de infrastructuur aan te pakken. “De bestaande infrastructuur was erg complex en vrij instabiel en apparatuur was relatief oud. Er is toen besloten om het hele systeem grondig te vernieuwen en in de cloud onder te brengen. Ook omdat in de loop der jaren de IT-afdeling ongeveer was gehalveerd, wilden we veel meer een regiefunctie hebben en minder zelf aan de knoppen moeten draaien.”

Eerst concentreren op de infrastructuur

De hotelschool werd in 1929 opgericht. Inmiddels heeft de school twee vestigingen (in Den Haag en Amsterdam), werken er zo’n 200 docenten en medewerkers en studeren er ongeveer 2000 studenten. “Er ligt een Roadmap die bijvoorbeeld ook de projecten voor een digitale leerwerkomgeving en een portaal omvatten”, vervolgt Martin Bal. “Maar we hebben ons eerst geconcentreerd op de infrastructuur.”

Die werd in twee fases aangepakt. Serge Meulmeester, projectleider van Winvision: “We hebben eerst alle bestaande systemen overgebracht naar ons datacenter om de omgeving te consolideren en stabiliseren. De verbinding met ons datacenter is gelegd via het razendsnelle Netherlight, de lichtpaden van SURFnet. Vervolgens zijn we alle bestaande toepassingen en systemen gaan overzetten naar het Microsoft-platform. De hotelschool werkte met Novell, SUSE Linux en Groupwise. Waar mogelijk is gekozen voor standaardtoepassingen uit de publieke cloud, zoals voor Office 365 en Lync. Een aantal specifieke applicaties draait nu in de private cloud in ons datacenter.”

Bewuste keuze voor cloud en Microsoft

Martin Bal: “We hebben bewust gekozen voor Cloud First, alles zoveel mogelijk in de cloud. Dat vermindert noodzakelijke hardware-investeringen, je weet dat je altijd up-to-date bent en je bespaart kosten voor onderhoud en beheer. We hebben voor bewezen standaardoplossingen gekozen en dus voor het Microsoft-platform.” Hotelschool The Hague koos Winvision uit op advies van Microsoft en van andere onderwijsinstellingen. Winvision host nu de omgeving in het eigen datacenter en verzorgt tweede- en derdelijns ondersteuning en is er voor piekmomenten en incidenten.

‘De school kan trots zijn’

“Het is een hele ommekeer”, zegt Martin Bal, “ook voor de medewerkers van de hotelschool. Maar de hotelschool kan trots zijn. We hebben in anderhalf jaar tijd grote stappen gezet. Na jaren toch wel wat achterop gelopen te hebben, zitten we nu weer bij de voorhoede op IT-gebied in onderwijsland. Er ligt nu een solide en flexibele basis om op verder te bouwen.”

 

Meer weten?

Melle Lelieveld

Business Manager

melle.lelieveld@winvision.nl
088 - 255 03 37

Deel op social media