1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws
  4. Yammer als veilig alternatief voor Whatsapp

Yammer als veilig alternatief voor Whatsapp

23 jun 2016

Bij organisaties in de (langdurige) zorg zijn er gedurende de dag veel afstemmomenten. Bijzonderheden over cliënten en patiënten, dienstmededelingen, roosterkwesties: het is handig als je die snel online met elkaar kunt uitwisselen. Uit gemak wordt dan vaak gekozen voor WhatsApp, omdat iedereen die toch al op z’n mobieltje heeft. Maar dat is niet bepaald een app die uitblinkt in gegevensveiligheid. Een veelzijdiger en veiliger alternatief is Yammer, als onderdeel van Office 365.

Het gebruik van WhatsApp in de zorg heeft al geleid tot Kamervragen. Minister Schippers van Volksgezondheid stelde daarop onder meer dat, ‘gelet op het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens, het belangrijk is dat veiligere alternatieven voor WhatsApp, specifiek voor medisch gebruik, worden ontwikkeld en onder de aandacht van zorgverleners worden gebracht’. Niet lang daarna kwam WhatsApp overigens met een update van de app: sindsdien wordt end-to-end encryptie gebruikt voor de berichtenservice.

Gegevens eigendom van Facebook

Maar dat lost het probleem niet op, zegt Raymond van Ham, business manager healthcare van Winvision. “De gegevens die verstuurd worden zijn eigendom van WhatsApp en daarmee van moederbedrijf Facebook. Dat bedrijf gebruikt zoals bekend uitgewisselde data voor eigen doeleinden en dat is zeker voor een zorgorganisatie ongewenst.” Raymond ziet dat zorgorganisaties daarom soms berichten via WhatsApp anonimiseren (‘cliënt H uit de U van R-straat’). “Maar inmiddels gaan steeds meer organisaties op zoek naar alternatieven.”

Geïntegreerde social media-tool

Raymond: “Er zijn natuurlijk allerlei losse oplossingen, maar wij kiezen liever voor een geïntegreerde tool. Yammer is de ‘enterprise social media’- oplossing van Microsoft die onderdeel is van Office 365. Het is een veilige en solide berichtenservice waar gebruikers baas blijven over hun data. Wat betreft functionaliteit is het veelzijdiger dan WhatsApp, het lijkt meer op Facebook. Je ziet een timeline met berichten uit de groep of groepen waarvoor je bent aangemeld en je kunt berichten ‘liken’. Het werkt heel intuïtief. Je kunt de feed koppelen aan teamsites in SharePoint, maar je kunt Yammer ook alleen als mobiele app gebruiken.”

Keuze voor het Microsoft-platform

“Zorgorganisaties die inmiddels over zijn op Yammer zijn enthousiast. Enerzijds vanwege gebruik en functionaliteit, anderzijds omdat het onderdeel is van het Microsoft-platform. De producten van Office 365 sluiten goed aan bij de dagelijkse praktijk en behoefte van zorgorganisaties. De Microsoft-cloud heeft daarbij stevige waarborgen als het gaat om gegevensveiligheid en – eigendom. Yammer is een mooi extra argument om de keuze voor het Microsoft-platform serieus te overwegen.”

Meer weten?

Raymond van Ham

Raymond van Ham

Business Manager Healthcare

raymond.vanham@winvision.nl
06 - 46 19 99 86

Deel op social media