Als je gewoonlijk voor de klas staat, kan het een hele uitdaging zijn om plotseling vanuit huis les te moeten geven aan een groep studenten. Nu er in Nederland maatregelen zijn getroffen, moet je op zoek naar creatieve manieren om tóch les te kunnen geven of studenten te begeleiden. Hoe jij deze weken jouw studenten op de beste manier lesgeeft op afstand? Wij leggen het je uit!

Lesgeven met de juiste digitale middelen

Zorg allereerst voor eenduidig beleid en maak werkafspraken met alle collega’s, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe er op afstand wordt lesgegeven. Wij helpen je hier graag bij! Microsoft biedt de premiumversie van Microsoft Teams zes maanden gratis aan. Met Microsoft Teams werken al je Office 365-programma’s, zoals Word, Excel en PowerPoint, naadloos samen. Ook kun je chatten en videobellen met collega’s en studenten.


De handigste functies van Microsoft Teams voor jou als docent: 

1.     Maak een virtueel klaslokaal en geef les vanaf elke plek. 

2.     Bespreek lesplannen via chat-, audio- of videogesprekken. 

3.     Organiseer onderwijsplannen en deel videolessen met leerlingen en studenten, waar dan ook ter wereld. 

Handige informatie & links

Microsoft heeft zelf ook handige webinars op YouTube geplaatst over het geven van online lessen en colleges (Engelstalig). Lees ook Microsofts’ blog over hoe scholen snel programma’s voor leren op afstand kunnen opstarten met Microsoft Teams.

Part 1: Class setup
Part 2: Schedule online meetings
Programma's voor leren op afstand

Download Microsoft Teams gratis via onderstaande link. Wij hebben 7 praktische tips voor je op een rijtje gezet zodat je direct aan de slag kunt.

Download Microsoft Teams
Bekijk hier de handleiding
7 praktische tips voor Teams
Hoe krijg ik iedereen in beeld in Teams?
"Onze belangrijkste tip: maak lesgeven op afstand eenvoudig met Microsoft Teams."
Tip 1: zorg voor een goede voorbereiding
Haak je ICT-manager aan of kies zelf één middel waarmee jouw school gaat werken (ons advies is Microsoft Teams). Zorg dat er een contactpersoon is aan wie alle docenten hun vragen kunnen stellen. Hoe behouden jullie hierin het overzicht en de structuur? Door eerst samen werkafspraken te maken! Een voorbeeld van werkafspraken met Microsoft Teams:
Contactmomenten Online mogelijkheid
Colleges Webinar via Microsoft Teams
Informatie delen Per vak één team per mentorgroep; hierbinnen werken met pdf
Opdrachten maken Teams, Microsoft Forms, Wooclap, Mentimeter etc.
Toetsen Microsoft Forms
Communicatie docenten onderling Teams: chat, teams meeting, binnen het team
Communicatie met leerlingen Teams en bellen als het een leerling is die ergens stage loopt

Veranderingen zijn lastig! Houd dus rekening met de fasen waar iemand doorheen gaat om zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Dit zijn de fasen Bewustwording, Willen, Kennen, Kunnen en Borgen.

Tip 2: zorg met een communicatieplan voor bewustwording bij collega’s
Maak een communicatieplan om nut en noodzaak te beschrijven. Neem hierin bijvoorbeeld mee:
 • Onderwijs is verplicht door te gaan, ook tijdens deze uitbraak.
 • De gezondheid van onze leerlingen of studenten willen we niet in gevaar brengen.
 • Voor continuïteit van het onderwijs is het belangrijk dat we allemaal gezond blijven.
 • Wij kiezen voor Microsoft Teams als primair communicatiemiddel om het onderwijsproces te blijven stroomlijnen.
Tip 3: zorg ervoor dat collega’s willen thuiswerken
Betrek leidinggevenden en coördinatoren bij het maken van de werkafspraken. De werkafspraken moeten zo haalbaar mogelijk zijn voor docenten. Als ze alleen thuis zitten en niet goed weten hoe ze het moeten aanpakken, is de motivatie snel verloren. Het sluiten van scholen of het afzeggen van fysieke lessen is géén vrijbrief voor jullie studenten. Hoewel docenten intrinsieke motivatie zullen hebben om het onderwijs te laten doorgaan, is de motivatie van studenten lastiger op peil te houden op afstand. Met Microsoft Teams kun je in ieder geval zien welke studenten inloggen op het digitale hoorcollege en wie de opdrachten heeft ingeleverd. Maak dus ook voor leerlingen of studenten duidelijke werkafspraken, zodat zij weten wat er van hen wordt verwacht.
Tip 4: zorg ervoor dat collega’s de thuiswerkmiddelen kennen
Microsoft deelt zelf veel informatie over het werken met Teams in het klaslokaal. Bied je docenten voldoende en effectieve middelen om zich dit eigen te maken. Lees hier meer over Microsoft Teams voor onderwijs.

Gebruik een digitaal schoolbord

Met Microsoft Whiteboard kun je samenwerken met collega's én leerlingen op een digitaal schoolbord, waarbij je alles kunt opslaan en delen. Als je dit in een Teams-meeting integreert, kan het zelfs werken als een flipover op afstand. Lees hier meer. Lees hier meer.

Deel bestanden veilig en snel

Via Teams is het makkelijk om bestanden veilig en snel te delen met leden van het team. Hierdoor kunnen leerlingen en studenten die toegang hebben tot een team heel eenvoudig presentaties opnieuw bekijken en eventuele lesstof raadplegen. Lees hier meer.
Tip 5: zorg ervoor dat collega’s kunnen thuiswerken
Als docenten voor het eerst vanuit huis gaan lesgeven, gaat dat waarschijnlijk niet in één keer helemaal goed. Daardoor zullen er veel vragen binnenkomen. Omdat dit niet alleen technische vragen zullen zijn maar ook procesvragen, is het verstandig om tijdelijk ook een onderwijskundige bij jullie servicedesk te laten aanhaken of een speciaal telefoonnummer in te stellen. Deel actief de veel gestelde vragen. Niet alle docenten gaan tegelijk aan de slag of hebben dezelfde werkdagen. De oplossing voor een probleem waar de ene docent al tegenaan is gelopen, kan de andere docent helpen.

Als je Microsoft Teams gebruikt, is het handig om een (tijdelijk) team aan te maken met alle docenten en overige collega’s. Op die manier kun je dit soort informatie snel delen.
Tip 6: zorg ervoor dat jullie alle lessen en informatie borgen
Voor borgen is het eigenlijk nog te vroeg. Wel is het verstandig om in ieder geval wekelijks te evalueren hoe het gaat. Geef medewerkers ook de mogelijkheid om continu vragen te stellen over het beleid en de werkafspraken.

How-to
Adoptieconsultant Esther legt uit hoe je werkt met Microsoft Teams

Direct hulp nodig? Bel of mail met onze hotline voor persoonlijk advies over werken met Teams of Office 365

Onze adoptieconsultants weten alles over werken met Teams en Office 365 en geven je graag persoonlijk advies. Zij werken dagelijks met medewerkers uit de zorg, het onderwijs en andere sectoren en verstaan de kunst om dingen zo uit te leggen dat iedereen het begrijpt.

GRATIS E-LEARNING: LESGEVEN OP AFSTAND DOE JE ZO!

  Om docenten zo goed mogelijk te helpen met Microsoft Teams hebben onze adoptieconsultants gratis een e-learning beschikbaar gemaakt. Hierin leer je onder andere:

  • hoe je Teams beschikbaar maakt op al je apparaten,
  • hoe je meldingen inschakelt,
  • hoe je een les organiseert zónder vaste Teams-structuur,
  • welke handige tips & tricks er nog meer zijn.

  Vul het formulier in en ontvang van ons de e-learning! Heb je nog vragen? Of wil je graag een e-learning op maat voor jouw organisatie? Stuur een bericht naar icthulpcorona@winvision.nl of bel 06 - 122 78 081.