DRENTHE COLLEGE VERBETERT SAMENWERKING TUSSEN STUDENTEN EN FACULTEIT MET SLIMME CAMPUS OPLOSSING

Drenthe College is een mbo en opleidingscentrum in het Noorden en Oosten van Nederland met zo’n 11.000 studenten en 1.000 medewerkers op dertien locaties in Assen, Emmen en Meppel. Drenthe College bereidt studenten voor op een baan in uiteenlopende sectoren.


Uitdaging

Bij Drenthe College is het klaslokaal nog maar het begin van de leerervaring. Studenten verplaatsen zich voortdurend tussen klaslokalen en overlegruimtes, terwijl ze samen aan projecten werken, samen studeren, kennis delen en vriendschappen onderhouden. De ruimtes worden ook door docenten gebruikt om werkgroepen te houden en om studenten één op één of in kleine groepen te begeleiden. Het statische planningssysteem was van oorsprong ontwikkeld voor strakke lesroosters. De planners moesten de overlegruimtes handmatig toewijzen en de studenten en faculteitsmedewerkers moesten de ruimtes van tevoren aanvragen. Het systeem was nooit bedoeld om aanvragen op de minuut te verwerken en was dus niet berekend op bijeenkomsten die spontaan ontstaan. Omdat de planners van de school werden overspoeld met aanvragen en alle ruimtes volgeboekt waren, gaven ze op een bepaald  moment aan dat de gebouwen te klein werden. Tegelijkertijd constateerden de studenten en faculteitsmedewerkers vaak dat ruimtes leeg waren terwijl ze wel gereserveerd waren. De school realiseerde zich dat het probleem niet een gebrek aan fysieke ruimte was, maar een gebrek aan real-time informatie om de bestaande ruimte optimaal te benutten.

Aanpak Winvision

Drenthe College was ervan overtuigd dat de school onderbenutte ruimtes zou kunnen vinden door de activiteit in de ruimtes bij te houden. Ze vroegen Winvision om een meer verbonden schoolgebouw te creëren door met sensoren gegevens te verzamelen. Het projectteam introduceerde loT-technologie (Internet of Things) en installeerde in elke ruimte via Bluetooth werkende bewegings- en geluidssensoren om de bezetting vast te stellen. De sensoren registreren ook de temperatuur en luchtvochtigheid, wat actiegerichte gegevens voor de faciliteitenbeheerder van de school oplevert. Drenthe College verbond de ruimtesensoren met Microsoft Azure loT Hub, een hulpmiddel om IoT-apparaten met elkaar te verbinden, ze te bewaken en te beheren. Aan de hand van de gegevens van de gebouwensensoren, in combinatie met Azure Machine Learning, kan Drenthe College nu de beschikbaarheid van ruimtes voorspellen. Daarnaast is de mobiele Slimme Campus-website gebouwd, waarvoor het team een mobiele app zal ontwikkelen.

Voordelen op een rijtje

  • Door gangen dwalen op zoek naar een ruimte is er bij Drenthe College niet meer bij: dankzij de Slimme Campus kan er gemakkelijk een beschikbare ruimte gevonden worden.
  • Met één blik op de mobiele website ziet de gebruiker de precieze locatie, de temperatuur, de voorzieningen (zoals een projector) en de beschikbaarheid van de ruimte. Als de ruimte beschikbaar is, kan die worden geboekt.
  • De planners kunnen nu met de studenten en faculteitsmedewerkers samenwerken en manieren vinden om de ruimte optimaal te benutten.
  • Door de toepassingen naar de cloud te verplaatsen, heeft Drenthe College de infrastructuur- en onderhoudskosten in het afgelopen jaar met naar schatting € 150.000 verlaagd.
  • De voordelen van cloud computing maken het voor het kleine ICT team binnen Drenthe College mogelijk om een uitstekende dienstverlening aan te bieden aan de 12.000 studenten, docenten en andere medewerkers van de school.

Referentiecase

Bekijk hieronder de opgemaakte referentiecase:

Referentievideo Drenthe College

Drenthe College bespaart kosten door ruimtes efficiënt te benutten met de Slimme Campus Solution van Winvision. Bekijk de video:

Toegepaste oplossingen en producten

Meer weten?

Mark Wegman
Key Account Manager Educatie
mark.wegman@winvision.nl 0610322595