Cloud

Overstappen naar de cloud kan verschillende dingen betekenen. Een organisatie kan kiezen om cloudapplicaties als Office 365 af te nemen, de cloud voor dataopslag te gebruiken of grote delen van de hardware, software en infrastructuur in de cloud onder te brengen en deze als een service af te nemen.


De voordelen van Software-as-a Service (SaaS), Infrastructure-as-a-Service (IaaS) of Platform-as-a-Service (PaaS) zijn duidelijk. Er is geen extra investering nodig voor aanschaf van bijvoorbeeld hardware of softwarepakketten en er zijn nauwelijks kosten voor technisch beheer. Clouddiensten maken een organisatie flexibeler. Bij groei of krimp kunnen de ICT-diensten makkelijk in capaciteit en functionaliteit schalen, ook bij opvang van piekgebruik in dataopslag of –verkeer. Er wordt betaald voor gebruik, niet voor bezit en dat maakt clouddiensten kostenefficiënter. Bovendien ben je niet plaats- of tijdgebonden en zijn infrastructuur en software altijd up-to-date.

Er zijn publieke cloudaanbieders met een breed portfolio aan diensten. Met private cloud worden meestal de servers bedoeld bij een hostingprovider als Winvision, of de servers op de eigen locatie. Vaak wordt gekozen voor hybride oplossingen met een deel in de cloud en een deel lokaal. Bijvoorbeeld als organisaties niet in één keer over willen of als complexe, gevoelige processen bij voorkeur of vanwege regelgeving lokaal blijven. De cloud is ook steeds meer de plek voor siterecovery en restoremogelijkheden van (kritische) processen. Als er iets misgaat met de primaire ICT-omgeving kan naadloos en zonder dataverlies overgeschakeld worden op de gerepliceerde omgeving.

Winvision helpt organisaties bij deze (gedeeltelijke) overstap naar de cloud. Winvision zorgt hierbij voor de roadmap, planning en transitie en biedt ook de technische ondersteuning en hulp bij gebruikersadoptie na de overstap naar de cloud.